Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

śniadanie

Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Śniadanie nie bez powodu jest powszechnie uważane za najważniejszy posiłek. To właśnie od niego może zależeć nasze samopoczucie, dlatego na talerzu warto uwzględnić produkty, które są nie tylko smaczne, lecz przede wszystkim zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Poniżej garść informacji, dzięki którym dowiesz się, jak komponować odpowiednie śniadania.

Śniadanie na diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna często zalecana jest osobom, które borykają się z różnymi dolegliwościami dotyczącymi układu pokarmowego. Jeśli cierpisz na jakieś schorzenia jelit, musisz dostarczać swojego organizmowi produktów, które nie obciążają żołądka. W jadłospisie powinny znaleźć się na przykład takie artykuły jak biały ryż, pieczywo pszenne, chudy nabiał oraz chude mięso i wędliny. Kluczowe znaczenie ma również sposób obróbki termicznych poszczególnych wyrobów. Smażenie trzeba zastąpić gotowaniem na parze lub duszeniem. Takie podejście pozwoli Ci ograniczyć różnego rodzaju zaburzenia metaboliczne. Jest to również dobre rozwiązanie dla osób, które mają nadwagę i którym grozi otyłość.

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Jeśli chcesz sobie zapewnić dobre samopoczucie i sprawne funkcjonowanie organizmu każdego dnia, postaw na śniadania białkowo-tłuszczowe. Jednak w przypadku takiego podejścia należy pamiętać, by w kolejnym posiłku dostarczyć węglowodanów złożonych, aby utrzymać odpowiednie proporcje wszystkich makroskładników. Produkty białkowe należy łączyć ze zdrowymi tłuszczami. Posiłki nie powinny być ciężkostrawne i zbyt obfite w nasycone kwasy tłuszczowe. Doskonałym pomysłem na tego typu posiłek jest na przykład jajecznica z grzanką z guacamole.

Dieta redukcyjna a śniadanie

Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia i Twoim aktualnym celem treningowym jest pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej, musisz przede wszystkim opracować dla siebie prawidłowe zapotrzebowanie kaloryczne. Każdy, kto chce schudnąć, musi opracować jadłospis zapewniający odpowiedni deficyt kaloryczny. Jednak nie należy zapominać, że w tym przypadku posiłki muszą być pełnowartościowe, aby organizm mógł otrzymać wszystkie niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania makro- i mikroskładniki. Ponadto warto pamiętać, że podjadanie między posiłkami może skutkować efektami odwrotnymi do założonych.

Zdrowie dodatki do śniadania

Zdrowie śniadanie warto uzupełnić dodatkami o cennych dla organizmu właściwościach. Wśród godnych zainteresowania propozycji należy wymienić przede wszystkim siemię lniane (w formie zmielonej), pestki dyni i słonecznika, orzechy oraz migdały. Wymieniony produkty dostarczą Ci dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy możesz z łatwością wkomponować w swój jadłospis. Jest to rewelacyjny dodatek do płatków na mleku lub jogurtu naturalnego. Warto ja włączyć do codziennego menu ze względu na wysoką zawartość takich składników jak magnez, potas, kwas foliowy, błonnik oraz antyoksydanty. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, by codzienne spożywać porcję 30 gramów niesolonych orzechów, ponieważ dzięki temu możesz zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia.

You May Have Missed