Glicerol – Zastosowanie w sporcie
Co wspólnego z dietetyką sportową może mieć substancja chemiczna, którą powszechnie wykorzystuje się w produkcji mydeł i płynów hamulcowych? Okazuje się, że bardzo wiele! Wbrew pozorom ten związek chemicznych z grupy cukrowych alkoholi może być nie tylko niezbędnym składnikiem w przemyśle kosmetycznym, ale też pomocnikiem w żywieniu sportowców. Dziś o zastosowaniu glicerolu w sporcie!
Glicerol – co to takiego?
Glicerol, inaczej zwany gliceryną, to środek ogólnie dostępny i często wykorzystywany. Ten związek chemiczny o wzorze C3H8O3 należy do grupy cukroli, czyli alkoholi cukrowych. Jego niezwykłe właściwości, przede wszystkim ponadprzeciętną higroskopijność, docenił przemysł kosmetyczny. Okazało się bowiem, że gliceryna doskonale homogenizuje różnego typu kosmetyki, takie jak mydła czy pomadki. Co ciekawe, glicerol wykorzystuje się również do wytwarzania płynów hamulcowych czy materiałów wybuchowych, a także w grabarstwie (wysusza skórę) czy w płynach do e-papierosów. Zestaw zastosowań gliceryny jest naprawdę imponujący, jednak trudno doszukiwać się w nim dietetycznych właściwości tej substancji chemicznej. Mimo to dietetyka sportowa coraz częściej posługuje się glicerolem. W jaki sposób?
Zastosowanie glicerolu w sporcie
Ze względu na wysoką higroskopijność gliceryny substancja ta zatrzymuje wodę w organizmie. Dzięki temu sportowiec może zwiększyć swoją masę ciała na pewien czas, co przydaje się między innymi zawodnikom, którzy trenują dyscypliny z określonymi kategoriami wagowymi. Jednak nie na tym polega główny cel zastosowania glicerolu w sporcie. Zatrzymana w organizmie woda zapewnia okresowo lepsze nawodnienie oraz wstrzymanie diurezy. Taki efekt jest niezbędny na przykład przed ważnymi zawodami, które odbywają się w trudnych warunkach atmosferycznych – przy bardzo wysokiej temperaturze powietrza. W takich warunkach niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu sportowca, które trudno byłoby osiągnąć, stosując jedynie wodę i napoje izotoniczne. Glicerol zatrzymuje wodę w tkankach, a co za tym idzie – wzmacnia wydolność sportowca. Warto dodać, że jest to efekt tymczasowy, który stanowi jedną ze strategii w żywieniu zawodników różnych dyscyplin.
Co jeszcze warto wiedzieć o zastosowaniu glicerolu w sporcie? Przede wszystkim to, że gliceryna może wywoływać skutki uboczne, na przykład nudności czy bóle głowy, a także to, że nie jest ona polecana wszystkim sportowcom. Warto przed jej zastosowaniem skonsultować się z lekarzem, który ustali, czy dany przypadek wymaga podania glicerolu i czy rzeczywiście będzie on efektywnie wpływać na zdolności wysiłkowe sportowca. Nie jest to bowiem regułą!