Białko w proszku – mit czy konieczność? Rola białka w regeneracji i budowie masy mięśniowej
Po tym, jak w ostatnim czasie do opinii publicznej dotarła informacja, że jedna z najbardziej znanych polskich firm posiadająca w swojej ofercie suplementy, przedtreningówki oraz właśnie białka dostarczała na rynek produkty zawierające rtęć, które przekraczały przyjętą normę o prawie 1300 procent, osoby aktywne fizycznie zaczęły znacznie bardziej zwracać uwagę na to, jakie suplementy diety przyjmują.
Taki obrót spraw nie powinien zresztą nikogo dziwić – rtęć ma bowiem bardzo szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie. Czy jednak należy całkowicie zrezygnować np. z przyjmowania białka w proszku?W dzisiejszym artykule sprawdzimy, co właściwie dają proteiny w proszku i jakie są skutki uboczne ich stosowania.
Białko w codziennej diecie – konieczność czy dobrowolny wybór?
Zacznijmy od rozwiązania absolutnie podstawowej kwestii, a mianowicie tego czy białko faktycznie jest niezbędnym składnikiem codziennego jadłospisu. W tym przypadku nie ma najmniejszych wątpliwości – element budulcowy mięśni, chrząstek oraz kości powinien się znaleźć w diecie każdego niezależnie od jego wieku.
Zupełnie inną kwestią jest jego dodatkowa suplementacja – na zwiększoną ilość spożywanego w ciągu dnia białka bynajmniej nie muszą decydować się wszyscy, taka praktyka jest bowiem zwłaszcza zalecana wszystkim osobom uwielbiającym intensywną aktywność fizyczną, a więc m.in. sportowcom.
Białko w proszku – co daje jego stosowanie?
Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny dodać białko w proszku do swojego codziennego jadłospisu? Ponieważ produkowane naturalnych składników odżywki białkowe nie tylko wspomagają budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i dodają więcej siły do działania, ale także przyspieszają metabolizm oraz wspomagają walkę z nadprogramowymi, zbędnymi kilogramami. Ponadto, proteiny w proszku zapewniają znacznie lepszą regenerację organizmu, co jest szczególnie ważne dla osób regularnie uprawiających daną aktywność fizyczną np. trenujących siłowo.
Na tym jednak nie kończą się jego zalety! Odżywki białkowe mają także istotny wpływ na poprawę odporności organizmu, jak i również zmniejszenie poziomu złego cholesterolu. Ich rozsądne (!!) spożywanie jest więc bez wątpienia dobrym pomysłem.
Białko w proszku – skutki uboczne spożywania protein w proszku
Dodając do swojej diety białko w proszku dobrze jest mieć także świadomość skutków ubocznych, które często występują u osób regularnie spożywających proteiny w proszku. W tym przypadku możemy mówić tutaj o mniej poważnych krótkotrwałych skutkach ubocznych (ból głowy, ból brzucha, wypryski na twarzy, wzdęcie, nudności czy biegunka) oraz skutkach długotrwałych.
Wśród tych drugich wymienić można m.in.:
- choroby serca – spożywanie zbyt dużej ilości białka w proszku może doprowadzić do wystąpienia arytmii, a nawet zatrzymania akcji serca;
- problemy z prawidłową pracą nerek – białko serwatkowe może istotnie wpłynąć na prawidłową pracę nerek, co jest efektem zwiększonej zwartości mocznika w osoczu, wydalania wraz z moczem wapnia, a także zwiększenie jego objętości;
- problemy żołądkowo-jelitowe – takie jak chociażby ból brzucha, zaparcia i/lub gazy;
- zwiększoną kwasowość krwi;
- osteoporozę – zbyt duża ilość białka może doprowadzić do zachwiania równowagi mineralnej w organizmie i zmniejszenia gęstości krwi;
- problemy z wątrobą;
Popularne rodzaje białek dla aktywnych
Przeglądając propozycje od rozmaitych brandów oferujących proteiny w proszku z pewnością od razu rzuci Ci się w oczy nie tylko bogactwo różnych smaków (od waniliowego, orzechowego i truskawkowego, przez solony karmel, aż po smaki łudząco przypominające znane na całym świecie słodycze), ale także fakt, że białko w proszku występuje w kilku rodzajach.
Koncentrat białkowy
Jest białkiem w proszku o wysokiej zawartości pełnowartościowych protein, który produkowany jest z serwatki pozostałej po produkcji wyrobów serowych następnie poddawanej procesowi filtracji. Koncentrat białkowy zazwyczaj zawiera ok. 70-80% białka oraz 5-10% tłuszczów i węglowodanów. Odżywka białkowa – koncentrat może być wykorzystana do przygotowania shake’a białkowego.
Izolat białkowy
Jego cechą charakterystyczną jest zawartość białka przekraczająca 80%, a także fakt, że jest on najszybciej przyswajalny przez organizm. Izolat białkowy jest w największym stopniu oczyszczony ze wszystkich zbędnych składników (m.in. węglowodanów oraz tłuszczu), a najlepiej jest go spożywać rano (np. pod postacią shake’a białkowego na śniadanie) bądź wieczorem, gdyż właśnie wtedy organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Hydrolizat
To białko serwatkowe wytwarzane z wykorzystaniem najbardziej zaawansowanych metod produkcji, które jest zdecydowanie lepiej trawione i przyswajalne niż pozostałe typy białka. Jego atutem jest także fakt, że to właśnie hydrolizat zawiera największą ilość białka, a także aminokwasów. Jest on szczególnie polecany dla osób z nietolerancją laktozy.